Kéziszerszámok Időszakos Felülvizsálata

A kéziszerszámokon szerelői ellenőrzéssel végrehajtott időszakos ellenőrző felülvizsgálatot

a 10/2016 (IV. 5.) NGM rendelet (a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről) 2. fejezetének, 19 paragrafusának 6. pontja határozza meg.

A kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon a fent említett 6. pont a, alpontjának értelmében évente időszakos ellenőrző felülvizsgálatot kell végrehajtani szerelői ellenőrzéssel.

 

 

Abban az esetben, ha a kéziszerszámok, hordozható biztonsági transzformátorok tulajdonosa, üzembentartója vagy felhasználója részletesebb vizsgálattal kíván meggyőződni az adott eszköz biztonságának megfelelőségéről, lehetőség van az eszközök hibavédelmi szempontból történő felülvizsgálatára az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány vonatkozó pontjai, továbbá az MSZ 4851-5:1991 szabvány vonatkozó pontjai szerint. Abban az esetben, ha a vizsgálandó eszközön a szerelői ellenőrzés keretein túl hibavédelmi szempontból az eszköz érintésvédelmi osztályának megfelelő, hibavédelmi szempontból történő műszeres vizsgálatok elvégzései is szükségesek, akkor az MSZ EN 61557 szabványsorozat általános, továbbá az adott mérésekre vonatkozó pontjait is be kell tartani.