Érintésvédelem Felülvizsgálat

 

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat és dokumentáció készítése
MSZ HD 60364 (MSZ 2364 ; MSZ 172) -szabványok szerint.

 

Az érintésvédelmi felülvizsgálat célja:

Emberi életveszély kockázatának csökkentése. Folyamatos üzemvitel biztosítása.

Érintésvédelmi felülvizsgálatok gyakorisága:

Üzembe helyezés előtt, illetve átalakítások után. Időszakos felülvizsgálat 3 évente, VBSZ hatálya alatt 6 évente.

Mi az érintésvédelmi felülvizsgálat?

Az érintésvédelem célja az üzemszerűleg feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezető képes részek érintés elleni védelme elektromos szempontból. A hatásos érintésvédelem megakadályozza a zárlat, vagy egyéb más okból adódó potenciálisan veszélyes áram, és ez által, esetenként halálos áramütés elszenvedését. Tehát nem csak az egyénnek, de a társadalomnak is fontos, hogy mind otthonunkban, mind munkahelyünkön a biztonságos munkavégzés feltételei adottak legyenek.

Miért kell érintésvédelmi minősítő irat, dokumentáció?

A felülvizsgálat meglétét, és annak tartalmát bizonyító erővel csak papír alapúan dokumentált minősítő irattal lehet igazolni. Az érintésvédelmi minősítő iratot alá kell, hogy írja a felülvizsgáló. A minősítő iratban szereplő adatokért büntetőjogi felelősséget vállal. Tehát nem csak a megrendelő érdeke a pontos dokumentálás, hanem, az érintésvédelmi felülvizsgáló szakember is e tanúsítványban részletezett tartalomban felel.

Mit tartalmaz az érintésvédelmi dokumentáció?

Alap adatok: Megrendelő, cím, dátum, vizsgálat határa, műszer gyári száma, típusa, kalibráció ideje, felülvizsgáló neve, érintésvédelmi bizonyítványának száma.

Vizsgálati módszer leírása: Milyen jogszabály, szabvány alkalmazása szerint vizsgálta felül a kérdéses területet. Mért, és megengedett értékeket. Érintésvédelmi módot, megjegyzéseket, esetleges hibákat, és nem utolsó sorban tételes érintésvédelmi minősítést. Minden védelmi módhoz külön vizsgálati módszerek szükségesek. Pl: Egy fali dugaszoló aljaz alap esetben hurok ellenállás méréses vizsgálattal ellenőrizhető, ám ha kikapcsoló szervként áramvédő kapcsolót (FI relé) is alkalmaztak, a minősítő iratban már legalább kétféle résznek kell ,hogy szerepeljen.

  1. Táblázatos védővezető ellenőrzésnek.
  2. Áramvédő kapcsoló ellenőrzésnek.

Milyen elektromos vizsgálatok szükségesek még?

Tűzvédelmi minősítő irat – hivatalos megnevezése: Erősáramú Berendezések Időszakos Felülvizsgálata. Gyakorisága 3, 6 évente.

Villámvédelmi minősítő irat, gyakorisága 3, 6 évente.

Kéziszerszámok felülvizsgálata , 1 évente

EPH rendszer időszakos felülvizsgálata: 3, 6 évente, de az érintésvédelmi minősítésnek a részét képezi.

EPH felülvizsgálat gáz bekötéshez: Üzembehelyezést megelőzően.

Mi az az EPH?

Egyen Potenciálra Hozó hálózat. Egy létesítmény, épületben és azon kívül található nagy kiterjedésű fém felületek, csőhálózatok egyen potenciálú összekötése. Az EPH rendszerbe be kell kötni a szintet elhagyó, vagy 5 méternél hosszabb fém szerkezeteket, valamint az 500 liternél nagyobb edényeket, tárolókat, tartályokat. Fentieken kívül több más pont is előfordul, pl.: gáz, víz, fűtés cső rendszerek kiterjedésüktől függetlenül.

A vizsgálatokat több éves tapasztalattal és minden esetben fokozott körültekintéssel végezzük.

Minősítő iratokat két eredeti példányban készítjük, mely minden esetben tartalmazza egyenként a mérőpontokat táblázatos formában, valamint a könnyű rendszerezés segítésére egyedi sorszámmal. Minõsítéseket megrendelõ telephelyén nyújtjuk át, illetve postázzuk.

Szükség esetén azonnali jegyzõkönyvkészítés, mobil irodai szolgáltatással azonnali minősítő iratot prezentálunk az ország bármely pontján. Kézi és gépi formában is.

A piaci igények és az ISO auditálások elősegítése érdekében igény esetén „Adobe -pdf” formátumban digitális (CD/DVD/e-mail) formátumot tudunk biztosítani.

Kalkulációnál figyelembe vesszük az együttesen megrendelt egyéb vizsgálatokat, valamint a vizsgált területet.

Kivitelezőknek folyamatos kedvezményeket biztosítunk keretszerződés formájában.
Továbbá igyekszünk segíteni munkájukat már az építést előkészítő és építési folyamatában is, hogy a lehető leggördülékenyebb és ezáltal legjobb ráfordítási hatásfokkal gyors átadás-átvételt tudjanak produkálni megrendelőjük felé.