EPH tanusítás

 

EPH tanúsítás célja a gáz fogyasztók üzembehelyezését megelőző elektromos felülvizsgálat.
EPH nyilatkozat szükséges új és régi gáz bekötésekhez. Gáz hálózatra csatlakozás feltétele, hogy megfelelően kialakított hálózat kerüljön üzembehelyezésre.

Cégünk tanusítással és EPH kialakítással is foglalkozik.

EPH vizsgálati tételek:

 1. Gázóra áthidalásának megléte, annak villamos folytonosság vizsgálata.
 2. Készülék bekötés minősítés ellenőrzése.
 3. EPH vezető bekötése a földelő hálózatba. PE bekötés EPH ellenőrzése.
 4. EPH csomópont vizsgálata. Fém csőhálózatok szabványos bekötésének ellenőrzése.
 5. Áramvédő kapcsoló működésének ellenőrzése, dokumentálása.
 6. Amennyiben a szolgáltató előírta a retesz feltételek ellenőrzése, esetleg kényszer szellőzés ellenőrzése.

Fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül, csak a gyakori vizsgálatokat említi. Alább fenti felsorolásnak megfelelő kialakítások részletesebben:

 1. Mért-méretlen oldal összekötése minimum 4 mm2 Cu vezetékkel összekötve, csatlakozás e célból kialakított kereskedelmi forgalomban kapható szabványos bilincs alkalmazásával a csöveken.
 2. Fix bekötés, vagy minősített (sárga) cső.
 3. EPH csomópontot általában a kazán alatt célszerű kialakítani. Ez a csomópont kell, hogy a főelosztó PE azaz föld sinére legyen rákötve. minimális keresztmetszet 2,5 mm2 Cu zöldsárga vezető, fizikai behatásoknak kitett helyen minimum 4 mm2. Bekötések itt is e célból kialakított kereskedelmi forgalomban kapható szabványos bilincs alkalmazásával kell kialakítani.
 4. EPH csomópont bekötése az PE hálózatba történhet a legközelebbi dugaszoló aljaz PE vezetőjének felhasználásával is. Megjegyzem ezt a megoldást mint szabványos kialakítás el kell fogadunk, de nem javaslom ezen megoldás alkalmazását.
 5. Beépített vagy dugaszolgató kivitelű maximum 30 mA megszólalású FÍ relé alkalmazása kötelező. Vizsgálat során a FI relé több paraméterét vizsgáljuk és dokumentáljuk.
 6. Pl.: egy légtérben két gázkészülék nem üzemelhet egyszerre. Ezt biztosítandó elektromos retesz rendszer beépítése szükséges. A müködési tesztek során nyilatkozunk a megfelelő működésről. Kialakítást és feltételrendszert a gáz tervező utasítasai szerint kell kialakítani.