Napelemrendszerek felülvizsgálatai

Napelem (Solar Photovoltaic = PV) rendszerek üzembehelyezést megelőző felülvizsgálatai

alábbi képek szerzői jogvédelem alatt állnak, valós vizsgálatok alkalmával készültek saját vállalásban

 

Napelem rendszerek időszakos felülvizsgálatai

Cégünk kiemelkedő gyakorlattal és műszerezettséggel vállalja az alábbi szolár energetikai és villamos biztonságtechnikai vizsgálatokat.

Napelemrendszer üzembehelyezés:

A Napelem rendszereket üzembehelyezést megelőzően felül kell vizsgálni a hatályos jogszabályok szerint.

Vonatkozó főbb szabványok:

  • MSZ EN 62446 „Hálózatra kapcsolt fotó villamos rendszerek. Rendszerdokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és az ellenőrzés minimális követelményei”
  • MSZ HD 60364-6:2017 „Kisfeszültségű villamos berendezések. 6. rész: Ellenőrzés”

Mindkét ellenőrzést többek között a „54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról” írja elő.

Napelemrendszer időszakos felülvizsgálat:

Ez utóbbi egyértelmű szabályozás híján az érintésvédelmi felülvizsgálatok ciklusaival megegyező időközökben kell felülvizsgálni, azaz 3-6 évenként.

Lényeges különbség a napelemrendszer hatásfokának a vizsgálatai. Ezen vizsgálat speciális célműszereket és felkészültséget igényel, tekintettel rá, hogy grafikusan jelleg görbéket kell felvenni, melyből lehet következtetni az avulásra, illetve annak mértékére. Tekintettel rá, hogy a napelem táblákra igen hosszú a garancia idő, érdemes e vizsgálatokat kellő alapossággal elvégeztetni, hogy lényeges romlás esetén a garanciális cserét alá lehessen támasztani. Természetesen nem utolsó szempont a termelésből kiesett energia pénzben mérhető kiesése.

 

Napelemrendszer Termodinamikai Vizsgálatai:

Hőkamera sötétpont

Hőkamera sötétpont

Hőkamera fehérpont

Hőkamera fehérpont

Fenti vizsgálatokon túlmenően hőkamerás vizsgálatokkal lehet csak felismerni, hogy egy adott sring tábláiból mely táblában van a hibás elem. Műszeres mérésekkel, csak annyit lehet  megállapítani, hogy az adott sring termelési értékei változtak e  az ideálishoz képest. Nehézsége a vizsgálatnak az, hogy csak  napsütötte órákban lehet elvégezni a hőképek elkészítését.  Egyéb esetekben pl.: borús idő esetleg éjszaka nem látható a  hibás panelben a zárlatos cella.