EPH tanúsítás

EPH (Egyen Potenciálra Hozás) Érintésvédelemi szempontok szerint gáz készülékek üzembe helyezéséhez.

A gázszolgáltatók úgynevezett EPH nyilatkozat meglétéhez kötik az új és felújítást követő gáz bekötéseket, üzembe helyezéseket.

Tehát a gáz hálózatra csatlakozás feltétele, hogy nem csak gáz üzembiztonság, hanem érintésvédelmi szempontból is megfelelően kialakított hálózat kerüljön üzembe.

Az EPH vizsgálat célja, hogy elektromos szempontból vizsgálja meg a kérdéses berendezés, épületrész, illetve ezek cső és erősáramú hálózatát.

EPH vizsgálat célja, és kötelezettsége a vizsgálat! Tehát, ha szükséges az átalakításokhoz, javításokhoz külön ajánlatra van szükség.

Vizsgálat díj tétele a szabványosan kialakított rendszer felülvizsgálata, illetve bizonylatolt megfelelőségi tanúsítása!

Alap esetben a fő szempontok a következők:

– Mért és méretlen gázcső összekötésének ellenőrzése.

 EPH gazora atkotes1 EPH gazora atkotes3

– PE-N vezető szétválasztási pontjánál (általában a lakás kis elosztója) a PE sínre érkező EPH gerincvezető bekötése megfelelő (általában 6 mm2 Cu flexibilis zöld-sárga vezető) módon.

EPH PE bekotes EPH csomopont

– EPH csomópont (többnyire a cirkó alatt) kialakítási helyére beérkező összes csővezeték bekötésének, illetve bekötés szükségességének ellenőrzése.

EPH cirko2  EPH csovek

– Áramvédő kapcsoló meglétének, és működőképességének ellenőrzése.

AVK

Örülünk neki, ha ügyfeleink felkészültek, és megrendelésük előtt már villanyszerelőjükkel, illetve gázkészülék szerelőjükkel konzultáltak, így elsősorban a lakossági megrendelők esetében el tudjuk kerülni az esetleges csalódásokat. Gyakori probléma, hogy szerelők úgy távoznak fizetés után, hogy a megrendelőnél nincs kialakítva az EPH rendszer elő feltétele. Sajnos az utólagos szerelés, már nem olyan esztétikus, mint egy új építéskor már kialakított rendszer.

Saját kivitelezéseink során minden esetben legjobb tudásunk szerint igyekeztünk felhívni megrendelőink figyelmét különböző műszaki megoldások egyéb aspektusaira, vele járóira.